Rabu, 4 Ogos 2010

Muruku

Bahan2:


1 cwn tepung kacang kuda
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
2 sudu besar minyak sapi
3-4 sudu besar serbuk rempah tandoori/serbuk kari
Sdkt bijan
Sdkt jintan manis
Sdkt garam
Sdkt udang kering (dikisar menjadi serbuk)
Air suam secukupnya


Caranya:


1) Tepung kacang digoreng tanpa minyak sekejap dgn api perlahan dan diayak.

2) Panaskan minyak sapi hingga cair dan tuangkan ke atas tepung dan rempah2 tu…gaul hingga rata..barula masukkan air secukupnya.

3) Uli hingga adunan boleh dipegang…jgn terlalu keras..nanti susah nak guna acuan tu.

4) Panaskan minyak…pastikan betul2 panas barula tekan adunan ke dalam minyak tu.Goreng hingga betul2 masak dan garing.Kalau tak cukup garing..murukku kurang rangup dan tak sedap dikunyah.Simpan dalam bekas kedap udara.

Tiada ulasan:

TV9


Get your own tv -->click here

Kenangan 2007

--current--

Pengikut